Spanienresan 20140915 - 20150418

Del 1 Askersund - Castro Marim
Från Inger's Blogg

Vi är som flyttfåglar och när höstvindarna börjar ge sig tillkänna, längtar vi söderut och därför startar vi nu vår åttonde övervintringsresa. Visst kan man åka snabbaste vägen ner till Iberiska halvön och stanna på en camping hela vintern, men det passar oss inte riktigt. För vår del känner vi, att det finns mycket att uppleva på väg, både i Tyskland och i Frankrike.

 I vanliga fall brukar vi hälsa på släkt och vänner, när vi åker ner genom Sverige, men det hoppar vi över i år, för vi har ett datum nere i södra Tyskland att passa. Det kändes lite osäkert in i det sista före avfärden. Ingemar låg nämligen för ankar i en rejäl förkylning under närmare 1½ vecka och min rörelseapparat gnällde, gnisslade och protesterade som gångjärnen på en gammal dörr. Skam den som ger sig! Nu är vi på väg och det känns skönt.

Knaus Sky TI

Vår nya husbil, en Knaus, som vi nog kommer att trivas mycket bra med.

Dags för avfärd

Måndag den 15 september 2014
Även om man har prickat av, packat, sorterat och gjort i ordning husbilen i tid, är det alltid en hel del kvar att göra den sista dagen. Klockan 13.30 var vi klara för avfärd och vinkade adjö till våra grannar. Vi ses till våren! Vi kommer att sakna er alla och inte minst den lilla goa katten Glenn, som valde att stanna kvar bland alla sina vänner i vårt bostadsrättsområde, när hans familj flyttade. Han brukar komma in varje dag för att hälsa på och få lite mat. Glenn är en frihetsälskande katt och skönt nog är det många, som pysslar om honom.

Det var en vacker, varm höstdag med en skön temperatur på 18 grader. Utanför Motala höll en traktorkörande jordgubbsodlare på att förbereda nästa års skörd. Oj då! Snart är det vår igen!   Färden gick bra. Vi körde mot Skåne och sent på eftermiddagen anlände vi till ställplatsen hos Bengt i Örkelljunga. Vännerna Ewa, Björn och Alex mötte oss för en lång pratstund.

Kärt återseende!

Genom Danmark till Tyskland

Tisdag den 16 september 2014
Idag fortsatte vi genom Danmark mot Tyskland och den här gången hade vi valt att köra Öresundsbron Brobizzen, som gör att det går snabbare att köra att köra genom kontrollen, satt på rutan. Plats på färjan Rödby – Puttgarten var beställd och betald, 820:- .

Bron Malmö – Köpenhamn

Vi befann oss nu på ön Fehmarn och åkte vidare till den lilla pittoreska staden Burg, dit många svenskar åker för att handla vin, öl och sprit. Vi skulle inte handla något av detta. Däremot körde vi raka vägen ner till firma Johannessen för att tanka LPG – gasol. Vi fyllde även på diesel, 1,369 €/ liter, betydligt billigare än i Sverige.

Vi behövde röra på oss. Jag hade haft rejält ont i kroppen de senaste dagarna, men med hjälp av stavar gick det riktigt bra att ta en rundtur i stadens centrum, där man höll på att förbereda onsdagsmarknaden. Vi åkte ner till hamnen, för att övernatta på en av de parkeringsplatser, som är avsedda för husbilar. Här betalar man 10 € för en övernattning.

 

Från Burg till ställplatsen i Greven

Onsdag den 17 september 2014
Klockan 08.00 var vi klara för avfärd från Burg. Staden började vakna till liv och marknadsstånden byggdes upp.

Motorvägar är varken intressanta eller roliga att åka, men ibland nödvändiga. Ljudböcker får underhålla oss. Jag stickar och virkar en hel del på väg. Idag åkte vi motorväg E47/E22/E37 mot Greven, som ligger strax norr om Münster, för nästa övernattning. Utomhustemperaturen höll sig mellan +28 och +30 grader. Inomhus var det närmare +32 grader. Lite väl varmt!

Utanför Greven ligger en ställplats intill Dortmund – Ems-kanalen, som är en viktig transportled. Pråmar, passagerarfartyg och fritidsbåtar glider hela tiden förbi. Från den stora kanalen har man grävt en mindre sidokanal, som tjänstgör som hamn för åtskilliga fritidsbåtar. Vi hade tur att få en ställplats alldeles intill kanalen. Utan el betalar man 11,00 € för en natt. Dusch och påfyllning av vatten kostar extra. För den, som behöver tvätta, finns det både tvättmaskiner och tumlare. Vi var sugna på att äta schnitzel och gick till restaurangen. För några år sedan åt vi mycket god schnitzel här, men den här gången blev jag besviken. En schnitzel ska vara tunn med spröd, saftig panering. Den här schnitzeln var ganska tjock och torr, förmodligen microvärmd. Jag bad att få potatissallad i. st. f. pommes frites, men det gick inte. 

Infarten till Greven

Inne i portalen finns stämningsfulla bilder med många tänkvärda poem

Kanalen kvällstid

Montering av solceller i Koblenz

Torsdag den 18 september 2014
På morgonen hämtade Ingemar våra beställda fullkornsfranskor, som var mycket goda. Efter att ha ätit frukost, tömt gråvatten och toa, samt fyllt färskvatten, var vi färdiga för avfärd mot Koblenz.

När vi startade vid 09.00 – tiden, var det gassande sol och redan + 17 grader ute. Det skulle bli en varm dag. Från Greven till Koblenz, som var dagens mål, hade vi ca 26 mil att avverka. Vi startade på E37 och idag körde vi enbart motorvägar. Det var som vanligt i de här trakterna mycket trafik med flera trafikstockningar. Bönderna hade redan skördat solrosorna, men fortfarande bredde stora fält med majs, sparris, fältsallad och andra grönsaker ut sig.

Björn Hellbergs bok ”Skumrask” var färdigläst och vi hade nu börjat lyssna på ”Valkyriorna”, en bok av Paulo Coelho, som jag har sett fram emot. Med ljudböcker går tiden fortare på en monoton motorväg.

Vi tog av in på E35 mot Köln/Bonn och ännu några avtagsvägar mot Koblenz och ett av stadens industrikvarter. Nu var det tryckande värme. Efter en stunds letande hittade vi firman Berger Solar. Vi skulle vara vid firman nästa morgon för att få solceller monterade.

Ägarens montör hade semester t o m nästa vecka, så han var ensam. Firmaägaren satte genast igång att montera de tre beställda solcellerna och limmade dem på taket. Eftersom han skulle fortsätta med monteringen nästa morgon, förslog han att vi kunde övernatta inne i garaget, något som vi blev glada över, eftersom det gassande solskenet snabbt hade förbytts till ett rejält åskväder med regnskurar.

Längs Rhen till Bad Soberheim

Fredag den 19 september 2014
Det blev en mycket varm natt med hög luftfuktighet och det var svårt att sova, trots att takluckorna stod öppna. Jag satt på min säng en stund i hopp om att får lite svalka. Då fick jag syn på en monsterspindel, som kröp på sidan av Ingemars madrass. Den hade en tjock, stor, svart och luden kropp med kraftiga ludna ben. Vad är detta? Ingen vanlig husspindel i alla fall. Jag väckte Ingemar, som fick röja både sängkläder och madrass. Spindeleländet försvann in i bagageutrymmet under hans säng! Inget trevligt husdjur!

På morgonen fortsattes monteringen av solcellerna. Var tvungen att röja ett par skåp, så att ledningarna kunde dras. Nu såg det ut som ett mindre kaos i husbilen. Vi gick bort till Edeka för att dricka kaffe och handla lite. Allt utföll emellertid till belåtenhet och jag kunde lägga in allt i skåpen igen.

Vi åkte nu vidare till utkanten av Koblenz, till Deutsches Eck, där Mosel flyter in i Rhen. Här kan man se en stor ryttarstaty av kejsar Wilhelm. Mittemot Deutsches Eck ligger en stor camping, där man har en utsökt utsikt över båttrafiken på de båda floderna.

  

Vi fortsatte resan utmed Rhens västra sida. Det var många år sedan jag åkte den vägen och kunde konstatera, att förändringens vindar även hade blåst här. De små byarna och städerna ligger tätt utefter stränderna på båda sidorna om floden. Fortfarande ligger det många slott, borgar och gamla kyrkor och vakttorn utefter vägen, men det har även tillkommit mycket nybebyggelse. Campingarna utmed stränderna var överallt fullbelagda. Vi passerade den berömda Loreleiklippan. Med färjor kan man bl. a. åka över till Rüdesheim.

 

Vi fortsatte ner till Bad Soberheim, där vi övernattat tidigare vid den privata ställplatsen ”Am Nohfels”. Ägaren, som är mycket förtjust i Sverige, kände genast igen oss. Här kan man äta ”Småländsk ostkaka” och även köpa svenska souvenirer, många med älgar.  :-)   Utan ström kostar det 8 € att övernatta här. På framsidan av huset, där vi alltid står, finns det åtta platser för husbilar och på baksidan 31 platser. Det finns fina promenad- och cykelvägar i området.

 

Vinfest i Bad Dürkheim – till Dörrenbach

Lördag den 20 september 2014
Vi gjorde oss i ordning och åkte tidigt från Bad Sobernheim. Vid 11.00-tiden anlände vi till Bad Dürkheim, där det var en stor vinfest. Man hade nyligen avslutat den årliga korvfesten. Den första stora parkeringsplatsen, vi kom till, var redan fullbelagd. Vi blev hänvisade till en annan parkeringsplats vid salinerna. Där lyckades vi få plats, men man fick inte övernatta.

Det var mycket stort. De enorma tivolianordningarna upptog större delen av platsen.

Inte behövde man vara hungrig eller törstig. Här fanns matstånd av allehanda slag. Man kunde t.o.m. köpa stora pragerskinkor.

Visst är den unga mannen vacker i sin frisyr!

Många vinodlare hade sina egna vackert dekorerade tält med träbänkar och träbord. Lederhosen och Dirndl har burits av kvinnor och män i alla tider. Trevligt att många ungdomar kom iförda de vackra dräkterna. Dirndl-klänningarna har fått ett mycket modernare utförande. 

 

 

En ung kvinna kom t o m iförd en spansk flamencoklänning

Den här vinfesten är tydligen mycket populär, för det strömmade hela tiden in mängder av människor och många kom med turistbussar. Här fanns både barnfamiljer, ungdomar och pensionärer. Vi satte oss en stund i ett av tälten för att få lite mat och dryck och för att kunna se på det brokiga folklivet.

Den här unga kvinnan hade en ovanligt vacker tatuering

Snart infann sig en grupp äldre män, som spelade folkmusik.

Det var nog bara den första gruppen av många idag! Säkert skulle det bli mycket sång, musik och dans framåt kvällen. Vi insåg, att eftersom man inte kunde övernatta, var det bäst för oss att lämna festen efter några timmar.  

Efter ca fyra timmar på vinfesten åkte vi vidare till Dörrenbach nära den franska gränsen. Här finns en enkel ställplats vid en fotbollsplan ovanför byn. En övernattning kostar 6 € och här finns bara toatömning. Det är inte alla dagar någon kommer för att ta betalt. Man har en fin utsikt över landskapet häruppe och kan se bort till franska gränsen. Det är skönt att vandra i skogen, bland vinodlingarna och fåren. Just nu trillar det ner mängder av kastanjer för den som vill plocka. I natt var vi tolv bilar häruppe.

Jag beklagar den dåliga kvalitéten på bilderna den här första veckan! Hade glömt att ladda batteri.

En större bild över resan finns här

Vilodag i Dörrenbach – regn hela dagen

Söndag den 21 september 2014
Det är lugnt och skönt häruppe på höjden och vi var överens om att ha en ”bara – vara – dag”, sitta ute i solen och läsa, ta små promenader m.m. Det var vår avsikt, men vädergudarna hade andra planer. De ville tvätta naturen idag och öste ner massor av regn. Ingemar läste en hel del under dagen och jag ägnade mig åt bildhantering och skrivande. Bildhantering ja! Jag hade glömt att ladda batteriet till min lilla Canon, så alla bilder var tämligen dåliga. Så går det, är inte huvudet är med!   :-)

Den som tog betydligt bättre bilder var Ingemar, för under en paus i regnandet på förmiddagen tog han med sin systemkamera och gick på en fotosafari.

 

Sent på eftermiddagen tog vädergudarna kaffepaus och då tog mina stavar och jag en välbehövlig promenad.

I kväll var vi bara sju bilar, som övernattade.

Kvar i trakten

Måndag den 22 september 2014
Dörrenbach ligger nära gränsen mot Frankrike. Idag tog vi en liten rundtur i den storslagna trakten.

När vi parkerade utanför en större livsmedelsaffär, gick en äldre man och studerade bilen med ett leende på läpparna. I många livsmedelsaffärer har man en mindre servering. Vi gick in och satte oss vid ett bord för att dricka en kopp kaffe. En bit från oss gick åter samma man. Den här gången nickade och hälsade han. Vi är iakttagna!

Det fick sin förklaring så småningom. När jag stod och valde grönsaker, kom en äldre kvinna fram och började prata på lite knagglig svenska. Tydligen hörde hon ihop med mannen, för de hade parkerat en mindre husbil bakom vår. Hon berättade, att de var mycket förtjusta i Sverige. Sedan år 1967 hade de varje sommar rest till Norrland, där de t.o.m. hade haft ett mindre hus under några år. Vi fick en liten trevlig pratstund och jag säger, som jag sagt många gånger – det är intressant med möten.

Dörrenbach

Del av ställplatsen

Vi åkte tillbaka till det närbelägna Dörrrenbach för övernattning.

Mot Frankrike

Tisdag den 23 september 2014
Morgondimman låg som en slöja över dalen och det var bara 10-11 grader, när vi tog en lugn morgonpromenad runt vinodlingar, sovande får och nedfallande kastanjer. Den syremättade luften var lätt att andas. Snart fick vi sällskap av en man från Garmisch-Partenkirchen, som var ute och rastade sin hund. Det var roligt, att få utbyta lite tankar på morgonkvisten.

Vi bröt upp för att åka vidare. Strax efter närbelägna Wissenburg åkte vi in i Frankrike. Vi åkte mot Hagenau och kom snart in på motorvägen A4/E23, där vi hämtade en biljett. Det var bara en kort sträcka på motorvägen och när vi stack in biljetten för betalning, åkte bommen upp utan att vi behövde betala. Undrens tid är inte över!

Idag passerade vi stora humleodlingar och mognande majsfält. Blomsterrabatter och hängande krukor tycker jag är mycket speciella i Frankrike. Det visas ett överflöd av blommor i alla färger. Underbart vackert! Jag kastade en avundsvärd blick på stockrosorna utefter väggarna. Här tycks de inte ha problem med rost!

Resan fortsattes på N4/E52 mot Nancy. Stora skogsområden med ymnig växtlighet passerades. Man varnade för hjortar. Någon hjort såg vi tur nog inte. Däremot låg ett stort vildsvin i gräset nära vägen och åt på något.

Vi tar många pauser, när vi är ute och åker, äter lite eller dricker kaffe. Dessutom tar vi ofta en liten tupplur. Det är fördelen med husbil, att man har både kök och sovrum med sig.

Vår navigator visade oss en väg söder om Nancy mot Neufchateau och fram till Chaumont, där vi alldeles intill en stor pråm övernattade vid en av Frankrikes många kanaler.

En resedag genom stora jordbruksbygder

Onsdag den 24 september 2014
Det var lätta moln på himlen och 19 grader på morgonen. Medan Ingemar skötte husbilsservicen, tog jag hand om lite handtvätt, som kunde torka senare under dagen.

Brödbilen kom tidigt på morgonen

Morgonen var skön och flera gäster föredrog att sitta ute och äta.

Vi åkte huvudsakligen på D965 mot Auxerre. I Tonnerre stannade vi en stund för att surfa på Mc Donalds.

Nu åker vi igenom årets första romerska akvedukt

Idag åkte vi genom stora jordbruksarealer och mycket stora vindistrikt. Vinskörden var på gång och stora skördemaskiner körde genom vinodlingarna. På vägarna mötte vi åtskilliga vinbönder med övertäckta vagnar på väg till vinpressarna. Det var länge sedan man fottrampade vinet här! Här odlas druvorna till det berömda, mycket goda och dyra Chablisvinet.

Vill man stanna över natten hos vinbonden, går det bra

Här kan man provsmaka flera årgångar av Chablisvinet

Vi åkte genom Auxerre och åkte N151 till Clamecy, som har en avgiftsfri ställplats. Här stod redan ganska många husbilar under kastanjeträden. De här kastanjerna är inte ätliga, men de väsnas mycket den här tiden på året genom att de ramlade ner på taket på bilarna. Vi flyttade snart vår bil och ställde oss utefter gatan. Bilen gillade nog läget, men det gjorde inte min alltför känsliga rygg, som inte tål att den ligger det minsta snett. Vi kunde i alla fall sova utan bombardemanget på taket!

Över den vackra Loirefloden till Neuillay Les Bois

Torsdag den 25 september 2014
Det var gråväder idag, men senare under förmiddagen blev det korta solglimtar. Vi åkte ner till ett industriområde i utkanten av staden. Här tankar man billig diesel vid E.Leclerk, 1,28€/liter, betydligt billigare än i Sverige.

Vi följde gröna skyltar mot Bourges, N151 och bortsett från genomfart i mindre byar var det mestadels mycket rak väg. Det är mycket dåligt med rastplatser utefter den här vägen, så det blev sent förmiddagskaffe idag. Däremot är det många bönder, som har små ställplatser.

Loire

 

Vi åkte över Loire, som jag tycker är en av Europas vackraste floder. Loiredalen är helt gudomlig. Vi tog en längre sov- och lunchpaus vid en liten nedfart intill en kanal i La Charite sur Loire. Här diskuterade vi, om vi skulle vi åka en tur utmed Loiredalen eller köra mot Limoges – Portugal och havet? Det blev det sistnämnda.

En av de små idylliska städerna på vår väg

Vi fortsatte i riktning mot Bourges N151. Här fanns rastplatserna med mycket korta avstånd.  :-)   Ett par större rastplatser var markerade som ställplatser, men det kändes inte bra att stanna där, utan vi vek av från vägen mot Chateauroux och kom fram till en liten fin by Neuillay Les Bois med en ställplats intill en liten sjö. Lugnt! Mycket bra! Här finns både el, toatömning och vatten gratis! En lekplats ligger intill och det finns fina promenadvägar.

Ställplatsen ligger idylliskt

Till Pageas

Fredag den 26 september 2014
Jag tog en kort stavgångspromenad på morgonen och blev både utskälld och välkomnad av byns hundar. Ett par sprang ifrån sin husse för att följa mig en bit på väg.  Ingemar gjorde ungefär samma erfarenhet vid en senare promenad.

En del av ställplatsen

Morgondimma över sjön

Vi stannade kvar ganska länge på den fridfulla ställplatsen i Neuillay Les Bois. Jag skrev och gjorde i ordning några bilder, medan Ingemar läste.

När vi åkte vidare på eftermiddagen var det fortfarande +21 grader ute. Nätterna börjar bli lite svala. Den här ställplatsen ligger lite avsides och vi for på ett par smalare vägar ute på rena landsbygden, innan vi kom ut på E9/A20 mot Limoges. A20 är en av de få betalfria motorvägarna i Frankrike.

På den här vägen passerar man också ett par avfarter till Oradour, staden, som ligger orörd sedan kriget. Vi besökte den vid ett par tidigare tillfällen och där finns också en ställplats.

Vi tog av vid avfart 28 och in på N520 före Limoges, för att slippa åka genom staden. Under färden lyssnade vi på Mankells sista bok om kommissarie Wallander ”Handen”. För några dagar sedan pratade vi med en tyska, som berättade, att hon gärna ser svenska deckare hemma i Tyskland. Wallander och Beck kände hon väl till.

Efter ca 15 mil kom vi fram till Pageas, som har en trevlig kostnadsfri ställplats i grönskan. Här finns även träbänkar och bord utsatta i gröngräset. Här finns också en restaurang. Platsen är mycket lugn.

Större karta över vägen från Dörrenbach finns här

Till Dordogne och camping Perpetuum

Lördag den 27 september 2014

En del av ställplatsen i Pageas


Strax efter 09.00 var vi färdiga för avfärd och åkte söderut på N21 mot Perigueux. Frankrike är husbilsvänligt och ofta har man all service på avgiftsfria ställplatser, där det ibland även finns toaletter. Efter den här vägen förekom allt tätare erbjudanden om gåsleverpastej.

Vi fortsatte mot floden Dordogne, nära Domme. Utmed den här floden ligger några av Frankrikes vackraste byar. Vi stannade till vid La Roque för att ta en promenad utefter floden, se oss omkring i byn och äta en välbehövlig glass. Det var +35,5 grader ute.

Dordognefloden vid de ”vackraste franska byarna”

Floden vid La Roque

Nu hade vi inte långt kvar till camping Perpetuum, där vi varit ett par gånger tidigare. Här står man inte tätt, utan det är gott om plats i grönskan. Ner mot floden är det mycket fri placering. Om man önskar, kan man även hyra ett mobilt hus, som det finns gott om inom området. Den stora poolen var öppen. Däremot var barnpoolen stängd för underhåll.

Medan Ingemar checkade in, hade jag ett skämtsamt samtal på engelska med en äldre fransman och hans färgade vän. Så skönt att få skratta! Fransmannen hade redan skojat med Ingemar, om att det var fullt på campingen, vilket det inte alls var  ”Vår vanliga plats” var ledig, så där etablerade vi oss för ett par återhämtningsdagar i lugn och ro.

Kvar på camping Perpetuum

Söndag den 28 september 2014
Jag tog en promenad tidigt på morgonen och kom hem med några nedfallna valnötter.

De här rosorna satte guldkant på min morgonpromenad

Även om det var ca tio grader svalare idag, var det en fuktig värme. Naturen beslöt sig för att det var dags för höstens inträde, för under dagen släppte trädkronan ovanför oss ner mängder av små löv.

Det finns uppvuxen grönska överallt på campingen

Vi tog det lugnt idag, surfade lite och strövade omkring på området. Ingemar la sig en stund vid poolen.

Jag passade på att ha små pratstunder med vänner på nätet. Vi har haft dåligt med uppkopplingar sedan vi åkte hemifrån. Det blev en kycklingsallad till lunch och hämtpizza från campingserveringen på kvällen. Det är inte ofta jag äter pizza, men den här var riktigt god, verkligen hemlagad.

 

 

 

Nära oss hade någon spänt upp ett enmanstält. Ett par skor stod utanför och på marken låg ett par gångstavar. Senare kom en kvinna och pratade en stund. Hon var från Canada och det var hon, som bodde i tältet. Det visade sig, att kvinnan var ute på en tio dagars vandringstur i Frankrike.

Enligt väder prognosen skulle det bli sämre väder och vid 21.00-tiden skulle det börja regna. Regnet kom redan strax före kl. 08.00. Vi fick bråttom att packa in allt. Vi räknade i vilket fall som helst med att åka vidare i morgon.

Till Biarritz vid Biscayabukten

Måndag den 29 september 2014
Det hade regnat mycket under hela natten. På morgonen var det +17 grader, himlen var fortfarande helt grå och regnet fullkomligt hängde i luften.

Så här stor vattenpöl var det framför bilen på morgonen

Vi hade gjort en liten avstickare på vår rutt till det gemytliga området utmed floden Dordogne. Idag lämnade vi valnötsodlingarna och även de stora majsodlingarna, där huvuddelen av majskornen används för att göda gässen, så att vissa ska kunna få äta den åtråvärda gåsleverpastejen.

Snart åkte vi genom Beynac, en av de vackra byarna utmed floden.

Alléer av valnötsträd kantade vår färdväg, där flera människor gick med kassar för att plocka de nedfallna nötterna.

Vi fortsatte D703 mot Bergerac, där kastanjeträden i de höga skogsområdena dignade av mogna frukter. Växligheten var frodig utmed floden Dordogne, som tillsammans med vägen ringlade sig genom små byar och städer. Vi fortsatte N21 mot Mont de Marsan och vidare mot Dax/Bayonne. Molntäcket sprack upp och vissa solglimtar visade sig. Det var nu +26 grader ute. Vinskörden var på gång överallt. Säkert drömmer vi om vinodlingar, majs- solrosfält i natt. I Biarritz intill Biscayabukten stannade vi på ställplatsen för övernattning

.

Pageas till Biaritz (Större karta här)

Pilgrimsstaden Carrion de los Condes

Tisdag den 30 september 2014
Det kom mycket nederbörd under natten. Samtidigt var det så varmt, att vi hade alla takluckor öppna. Ingemar sov gott, medan jag hade en lite orolig sömn. När regnandet tilltog, var jag till slut tvungen att stänga den sista öppna luckan, och då blev det svettigt. Hoppas inga paparazzi smög utanför, för jag kunde inte ha en tråd på mig!   Tur att bäst – före- datum för FIB Aktuellt har gått ut!

En del av ställplatsen

Skämt åsido upphörde regnet framåt morgonen, även om himlen fortfarande var mulen. Vädret kom under den fortsatta dagen att växla och tidvis blev det även solglimtar och ca 20 grader.

 

I ett stort Intermarché gjordes en del inköp, bl.a. färsk bläckfisk och några räkor. Ingemar tankade GPL.

Därefter lämnade vi Frankrike, för att på betalväg A63 rulla över gränsen till Spanien, fortsätta utefter Biscayabukten, och in i det grönskande, vackra baskiska landskapet.

Det baskiska språket är inte lätt

Strax innanför den spanska gränsen pågick en stor polisrazzia i den motsatta färdriktningen. All trafik stoppades och spikmattor m.m. rullades ut. Skönt nog slapp vi se något av jakten.

Den ringlande motorvägen, som för över/genom Pyrenéerna och mestadels längs Biscayabukten, är mycket bra och väl underhållen. Tunnlarna är både många och långa.

Vacker infart till tunneln

En av genomfarterna var 2,5 km lång. Viadukter för över oändliga stup och raviner på flera hundra meter. Långtradarna åker långsamt och har tungt i de långsluttande backarna. Jag beundrar ingenjörskonsten i detta land.

Den hos oss så åtråvärda vassen, växer vilt överallt

Vi lämnade motorvägen för att fortsätta på E70/N634. Här var det stora vägarbeten på gång, men allt var mycket välorganiserat, så trafiken flöt bra. Ett par gånger skymtade vi tåget, som går mellan Valencia och Santander. Google Maps gatuvyer känner många till och idag såg vi för första gången en av deras bilar, väl skyltad och med en stor fotoutrustning på taket. Vid ett tillfälle var vi uppe på en högsta höjden, 1002 meter. Häruppe var det höstblomning av både den vanliga gula ginsten och den mer smutsgula spanska ginsten. Skördemaskiner var ute för att ta vara på de mogna solrosorna.

Vad gjorde man idag utan en väl fungerande navigator? Den som fanns installerad i vår nya bil, är vi mycket nöjda med.

Via CL615 kom vi så småningom fram till dagens mål, ställplatsen vid Carrion de los Condes, ett välbesökt mål utmed en av pilgrimslederna till Santiago de Compostela. Här fick vi sällskap av ytterligare två husbilar. Ikväll åt vi en gryta på bläckfisk.

Vägen till Carrion de los Condes (Större karta här)

Till vinstaden Peñafiel

Onsdag den 1 oktober 2014
Carrion de los Condes ligger vid floden Carrion. Vi har varit här flera gånger tidigare och den lilla staden är en av våra absoluta favoriter. I Benedikterklostret Convento de San Zoilo har man sedan många år tagit emot vandrare för enklare övernattning. Det är alltid roligt att se förändringar i området. Nu var det verkligen förändringar på gång. Man har röjt hela den stora vildvuxna gräsplanen med gångstig på baksidan om den lilla ställplatsen. Allt är belagt med grovt grus. Elskåp och lyktstolpar är uppsatta. Undrar, om man tänker anlägga en större ställplats?

Jag tog fram mina gångstavar och vi tog en lång promenad upp på och runt staden. Nere vid parken intill floden mötte vi en äldre man, som började prata. Han talade om, hur vackert det var och det höll vi med om. Jag berättade, att vi var från Sverige och då lyste han upp och menade, att även där var det vackert. Han tittade på mina stavar och lilla ryggsäck och kommenterade, att jag skulle till Santiago.  :-)

 

Den lilla staden har fått ett lyft. Det ser fräscht ut på de flesta håll.

 

Bagaren har bakat en pilgrim

Kyrkan man inte bör missa!

Många mindre övernattningsställen har tillkommit och man saluför utrustning för pilgrimer på ett tilltalande sätt. Vi stannade en liten stund vid en servering vid torget för att få något kallt att dricka i värmen. När vi kom tillbaka till husbilen var det 25 grader ute och drygt 30 grader inne i bilen.

Vi lämnade Carrion de los Condes för den här gången och åkte A67 mot Palencia och vidare till dagens mål Peñafiel. Förra gången vi var här, hade vi lite svårt att hitta fram i staden och fick eskort av en herre. Nu visste vi bättre. Bodegorna ligger tätt i den här staden med dess goda viner. Vi åkte fram till den stora, berömda vinbodegan Protos, som har utsökt smakrika viner.

Castellet. På andra sidan är ställplatsen

Därefter fortsatte vi den ringlande vägen upp till den stora parkerings-/ställplatsen nedanför Castellet. Här stod vi helt ensamma, men det var lugnt.

Motorväg över spanska höglandet

Torsdag den 2 oktober 2014
Det var bara 15 grader på morgonen och på himlen låg ett ganska tjockt molntäcke. När vi idag fortsatte E80 i riktning mot Salamanca, klarnade det upp. Vi befann oss fortfarande på det spanska höglandet, där torkan var påtaglig. Vi började lyssna på den första boken i P.A. Fogelströms serie om Stockholm ”Mina drömmars stad”. Trevligt! Det är många år sedan jag läste böckerna, som är mycket läsvärda.

VI åkte vidare på A66 mot Cáceres. Det var skönt att slippa det lite enformiga höglandet. Landskapet var åter grönt och rofyllt med kringströvande kor och makalöst vackra vyer, där vi åkte mot nya bergskedjor med Sierra de Gredos på den högra sidan. Temperaturen pendlade mellan 25 och 31 grader. Högsta punkten var här 1186 meter.

Det märktes att vi var i pinjeträdens, stenekarnas, olivlundarnas och tjurarnas land igen. Några storkar har vi inte sett än, men däremot många övergivna bon.

Vi åkte motorväg hela dagen och det behövdes flera pauser på väg i hettan.

Här vandrar korna lugnt på rastplatsen

Det kändes skönt att komma fram till ställplatsen i Cáceres, där det var tämligen fullt med bilar. Ställplatsen ligger nära en idrottsanläggning.

Vid infarten till staden ligger tjurfäktningsarenan

En ny variant på spansk husbil

Till Portugal och campingen i Évora

Fredag den 3 oktober 2014
Det blev åter en mycket varm natt. Ibland behöver man stanna upp och låta kropp och själ komma ifatt. Vi var överens om att ta ett par dagars paus i Evora.

Från Cáceres åkte vi idag genom ett landskap av korkekar och eukalyptusträd. På EX100 gick färden mot Badajos och vi åkte genom trakter med varierande jordbruk, fikonodlingar och olivlundar. Vid LIDL blev det lite inköp inför helgen. Det var nu 35 grader ute och lika mycket inne. P. g. a. värmen fick lunchen bestå av vatten, färsk apelsinjuice och glass.  :-)

Strax efter Badajos åkte vi över gränsen till Portugal, där vi välkomnades av ett ”Boagem!” Vi var nu i det välkända Alentejo och åkte betalfri väg fram till Évora, där vi etablerade oss på campingen. Kvällen var ljummen och det var skönt att sitta ute länge och njuta. Här fanns ännu ett par svenskar. För övrigt var det övervägande fransmän.

Viadukten inne i staden

Pastan delades med dessa två. Efter maten tvättade de varandra.

En lugn dag på campingen

Lördag den 4 oktober 2014
Idag var det lite svalare ute, betydligt mer angenämt med andra ord.

Vi har gjort något ovanligt den här resan. Vi har inte köpt någon egen internetuppkoppling på hela resan, varken i Danmark, Tyskland, Frankrike, Spanien eller Portugal (än så länge). Datorer är underliga ting, som lever sitt eget liv. Det finns en lite byggnad, dit man kan gå för att surfa. Ingemar var där ett bra tag med sin Ipad och hade bra uppkoppling. Jag lyckades bara korta stunder och Facebook kom jag inte alls in på. Det snurrade bara. Den andra svenskan hade samma problem. Den vanliga datorn har jag suttit inne med för att skriva och ta in bilder. Hur det går att komma in på bloggen får vi se senare.

Gissa vad! Nu har Ingemar gått till ett köpcentrum för att köpa ett internetkort!

Kvar på campingen i Evora

Söndag den 5 oktober 2014
Solen har varit framme hela dagen, men var det betydligt svalare idag än under den senaste tiden. Vi klagar inte. Har hört att många har haft oväder med både regn och åska.

Idag var det dags att stoppa en del smutstvätt i en tvättmaskin, samtidigt som det var en hel del handtvätt. Det var bra torkväder med sol och en svag blåst. Skönt att få allt rent!

Vi hade svensk potatis kvar och idag satt vi ute och åt matjesill i solen. Gott!

Internetkortet, som Ingemar köpte, fungerade inte. Han gick tillbaka till butiken, där man inte kunde hjälpa till, utan han fick tillbaka pengarna.

Jag passade på att städa ordentligt inne i husbilen. Skönt! Svensk såpa är toppen! Förr har vi alltid haft heltäckningsmattor, men nu har vi småmattor i stället. Kan konstatera, att det är betydligt lättare att städa.

När jag höll på att byta munstycke till dammsugaren, kom ett par nyanlända svenskar och knackade på. Det var Hans och Britt-Inger, som hade hittat oss och som hade läst min blogg under flera år. Det blev en liten trevlig pratstund. Vi ses säkert mer under vintern! Beträffande dammsugaren, lyckades jag inte byta munstycke. Är man oteknisk, så är man. Ingen idé att låtsas något annat

Till risstaden Comporta

Måndag den 6 oktober 2014
Idag på morgonen dödade jag en stor svensk skorpion d.v.s. en tvestjärt. De små klarar jag av, men de stora är vidriga. Ursäkta alla djurvänner! J Fortsatte med att plocka lite rosépappar, vilket är betydligt trevligare.

Ingemar gjorde en ordentlig utvändig tvätt av husbilen och annan diverse service. Därefter var vi färdiga att lämna campingen i Evora för att sakta åka i riktning mot Montemor o Novo och vidare mot Alcácer. Vid ett LIDL blev det ett stopp för att fylla på i matförrådet. LIDL har ett mycket bra utbud på färskgräddat bröd och här köpte jag bl.a. ett riktigt grovt, tyskt bröd.

Vid middagstid var det 23 grader och sent under eftermiddagen hade det ökat till 25 grader. Vi åkte genom stora områden med eukalyptusträd och korkekar. Det växte mycket vildsparris i omgivningen. På ängarna betade välmående kor.

Vi har under åren besökt en hel del dammar och idag gjorde vi en ny angenäm bekantskap, nämligen Barragem Pego do Altar, som är omgiven av en storslagen natur. Vi parkerade vid restaurangen på höjden och gick ner till dammen.

 

Här stod tio husbilar med varierande nationalitetsbeteckningar. En man, som åkte personbil, hade varit och fiskat. Han hade fångat två tämligen stora fiskar. Jag hittade flera mindre äggsvampar, men de fick stå kvar.

 

Vi fortsatte vår resa i riktning mot Alcácer do Sal. Ute på solrosfälten hade man enormt stora bevattningsmaskiner. Här mötte oss en syn, som är vanlig söderut, nämligen kor, som har städpatrullen bestående av kohägrar hack i häl. De lever verkligen i symbios. I de här områdena nära Baja de Setúbal och Rio Sado finns de stora risodlingarna. Bevattningskanaler löpte ofta vid sidan om vägen.

Vi har sett många tomma storkbon under de senaste dagarna, men nu fick vi en förklaring. De är ute och intar en superb lunch.  :-)   Ute i ett risfält hade det samlats flera hundra storkar, en märklig syn. Den här vägen är både trevlig och omväxlande att åka. Vi kom fram till en festdekorerad stad, Alcácer do Sal. Tyvärr var festen slut.   :-)   Den hade pågått fredag – söndag och idag var det måndag. Staden såg trevlig ut och jag hade gärna sett mig omkring, men det får bli en annan gång. Genom stora pinjeodlingar fortsatte vi dagens åktur fram till den gemytliga lilla orten Comporta, där vi som tidigare parkerade på den stora planen, som är angiven som ställplats. Här finns både vatten och möjlighet till toa- och gråvattentömning.

Är det de här bären man kan göra likör av, när de har mognat? Någon som vet?

Till Comporta.( Större karta här)

Besök på ortens bodega

Tisdag den 7 oktober 2014
I natt var vi sex bilar på ställplatsen.

Rena villaområdet för storkar

Den här mannen pratade vi med förra året. Han har massor av fåglar av olika slag

Det var halvklart och angenäm värme på morgonen. Vi tog en promenad på några hundra meter till ett café med internet. Vi hade tänkt dricka kaffe här, men caféet var stängt. Däremot var internet igång, så vi satte oss utanför och surfade en stund.

Här mognar granatäpplena

 

Medan jag låg och läste, gjorde Ingemar i ordning de efterlängtade kartorna på vår resrutt. Jag gjorde en lunchsallad med den sista haloumin, som huvudingrediens.

Förra gången vi var här, besökte vi rismuseet, där man kan följa alla procedurer.

Ett par bilder från risodlingarna

  

 Det finns även en stor bodega här, där man lagrar och saluför Alentejovin och ortens speciella vin Herdade da Comporta. Idag åkte vi till bodegan. Vi varken provsmakade eller köpte något vin. Däremot köpte jag ett kilo ris. Ute på fälten körde de speciella tröskorna för att skörda moget ris. I fikonträden utanför bodegan flög massor av glada småfåglar och pickade på de mognande frukterna. De verkade lite berusade.  :-)

Vin, vin och åter vin

Här lagras vinet i stora tunnor, några fler än vad min svärmor hade

Vi tog en åktur till Troja på näset mellan Baja de Setúbal och Rio Sado. Vägen kantas av mimosabuskar och det doftar säkert gott på våren.

Mot Troja samlades ovädersmolnen, så vi vände tillbaka

Från Troja kan man åka färja över till Sétubal. Förra året åkte vi från Sétubal till Troja . I vattnen här kan man, om man har tur, se delfiner. Vi har aldrig lyckats se några. Vi åkte tillbaka till Comporta. Det blev åter en surfstund utanför caféet. Hungern började göra sig gällande och vi köpte en mycket god pizza i pizzerian strax intill. Pizzan med massor av tonfisk och god ost, såldes som liten. Den kostade bara 5€ och hade säkert räckt till ytterligare ett par personer.

Väderförändring

Onsdag den 8 oktober 2014
Det var mycket hög luftfuktighet på morgonen. Solglimtar och regnskurar avlöste varandra.

Det råder ett lugn i den här lilla orten och det mesta verkar fortsätta i väl invanda spår. På förmiddagarna kommer enstaka ortsbor vandrande för att köpa färskt bröd i den lilla affären eller hos pizzabagaren, som också har bröd till försäljning.

De flesta av de medelålders och äldre kvinnorna är som traditionen föreskriver iförda rena och nystrukna förklädesklänningar. Många män av samma årgångar kommer lunkande med keps på huvudet och ofta med en cigarrett i handen. Utan keps av äldre modell är en portugisisk man på landsbygden inte klädd. Mannen bär sällan kläder efter det senaste modet, men även han är alltid ren och snygg. Däremot verkar ungdomarna överge den gamla traditionella klädseln. De klär sig som ungdomar i största allmänhet. En klar generationsväxling är på gång. Här ute på landsbygden ser de unga kvinnorna inte heller ut att ha botox i läppar och kinder och inte heller silikon i byst och rumpa. Det mesta verkar vara naturlig skönhet. Inte heller springer alla omkring och surfar eller pratar i mobilen hela tiden. Positivt! Riktigt rogivande!

Ingemar gick för att surfa ett par timmar, medan jag tog hand om en massa bilder och skrev på min blogg. Senare under dagen åkte vi ner till caféet, för att jag skulle kunna koppla upp mig mot internet och då lägga in bilder och skriverier på bloggen. Vi gjorde oss i ordning för att ta en promenad. Då kom en störtskur. Skurar är ju övergående, men himlen var nu mörkt grå och utöver Atlanten skiftade färgen i mörkt rosa/orange, något som tydde på annalkande oväder. Vi hann med nöd och näppe tillbaka till vår ställplats, innan regnet på nytt öste ner.

Ihållande regn

Torsdag den 9 oktober 2014
Idag fyller mitt första barnbarnsbarn, Winston, 1 år. Jag skickade ett SMS för att gratta både mamman – mitt äldsta barnbarn – och hennes lille son. Undrar just, om han har vuxit i tröjan, som jag stickade i somras?

Klockan kvart i fyra i morse väcktes vi av ett riktigt skyfall med åska. Regnet piskade så hårt mot husbilstaket, att det lät som hagel. Ovädret pågick under ett par timmar. Det var väntat, för flugorna hade gjort allt för att få komma in i husbilen. Dessutom hjälpte inga mediciner mot smärtorna i min fibromyalgikropp, men det blir bättre, bara ovädret är över.

En av storkarna, som bor på bankhuset har kommit hem

Marknadsdag

Fredag den 10 oktober 2014
Vid 07.30-tiden vaknade vi av pratande människor och diverse klapprande och skramlande ljud ute på ställplatsen. När jag drog upp rullgardinen vid sängen, såg vi, hur man höll på att ställa ut bord och fälla ut tältdukar till skydd för regnet. Det skulle bli marknad. Himlen var fortfarande mulen, men det klarnade upp lite senare.

Det var en liten marknad och det var ingen större tillströmning av besökare. Vi gick en tur runt stånden lite senare. Det blev inga större inköp, utan vi nöjde oss med några morötter och ett par tomater. Tomaterna härnere är mycket smakrika.

Vad sägs om en levande fågel?

Förkultiverade grönsaksplantor i mängder och många olika sorter. Dessutom betydligt billigare än hemma.

Mitt i det lilla centrat finns en ”minimercado” bakom ett par oansenliga, målade dörrar. När man kommer in, slås man av häpnad. Man har ett mycket stort sortiment och det är välorganiserat. Hyllplanen löper kors och tvärs och innehåller det mesta, man kan behöva. I taket hänger överallt flätade sävkorgar till försäljning.

Kan bara tillfoga, att det inte är första gången vi vaknar mitt i en marknad. Det gjorde vi en gång i Lenhovda och då var försäljarna tvungna att plocka undan sina reklamskyltar, så vi kom ut! :-)  En gång vaknade vi med en cirkus utanför bilen

Fortfarande ostadigt väder

Lördag den 11 oktober
Idag fyller min mitt äldsta barnbarns mamma och hennes syster år. Grattis Consuelo och Gladys! Hoppas ni firar ordentligt på festen ikväll!

Vädret är som sagt fortfarande ostadigt och vi har beslutat att stanna kvar här i Comporta tills vädrets makter blir på bättre humör. Det går absolut ingen nöd på oss.

Den stora planen, som är angiven som ställplats är gratis och här finns både vatten och tömning. Ibland går vi ner till ett café för att surfa och samtidigt dricka en kopp kaffe eller äta något lätt. Ibland står vi utanför en semesterstängd restaurang, där man kan få uppkoppling till internet.

Pizzabagaren säljer gott portugisiskt lantbröd i olika storlekar och hans pizza med tonfisk är väl värd att prövas.

Dåligt med bilder

Söndag den 12 oktober 2014
Det regniga vädret har gjort, att jag inte tagit så många bilder de senaste dagarna.

Varje dag tar vi minst en promenad runt kvarteren, när det är uppehåll mellan regnskurarna. Traktens hundar, som håller konsert varje kväll, hälsar oss med glada skall innanför grindarna. Som vanligt har många hundar sina egna promenadstråk, där de springer fritt på trottoarer och vägbanor.

När det närmar sig skymning, kan man mellan regnskurarna följa tusentals fåglar, bl. a. många storkar, när de återvänder hem från sina matställen bortöver. En sällsam syn!

För säkerhets skull flyttade vi upp husbilen till centrum framåt kvällen. Det var hot om nya oväder och det är skönt med lite lä.

Grattis Peter!

Måndag den 13 oktober 2014
Idag fyller Peter, min son, år. Framåt middagstid ringde jag på Skype för att gratta honom. Det blev ett uppskattat och mycket trevligt samtal. Hoppas du får en fortsatt trevlig födelsedag Peter!

Vi hade parkerat uppe i centrum igår kväll. Natten blev mycket lugn. Inga oväder och vi kunde sova lugnt. Vi åkte ner till ställplatsen igen några timmar. Storkarna var hemma i sina bon. Det bådade inte gott.

Himlen mörknade åter och det var bara att vända tillbaka och inta skyddsläge mellan husen. Tur var nog det! Snart brakade ovädret lös och värre regn än så här, är det svårt att föreställa sig. Vindbyarna, förde med sig kraftiga slagregnsskurar från Atlanten, som var öronbedövande. Man är liten i sådana här sammanhang.

 .

Storkarna visste, vad de gjorde, som stannade hemma idag

Pizzabagarens fru har bakat en god pizza åt oss

Till fyren i Cabo Sardão

Tisdag den 14 oktober 2014
Det är nu en dryg vecka sedan vi anlände till Comporta, den lilla orten, som är omgiven av risfält. Idag hade ovädren dragit vidare och solen vågade sig åter på att titta fram mellan molntapparna. Vi kunde i efterhand konstatera, att marknadsdagen var den enda dagen, som hade haft någorlunda uppehållsväder. För att få ett mer skyddat läge, hade vi parkerat inne i centrum igår. Det var nog tur, för när vi åkte förbi den stora planen, som fungerar som ställplats, såg den ut som en mindre sjö.

Nu verkade det bli mer stabilt uppehållsväder och vi beslöt oss för att åka vidare söderut längs den portugisiska kusten. Vi körde på en mindre väg, N261, där omgivningen till stor del bestod av sand och pinje och därefter följde vi en ännu mindre väg ner till Praia de S;to André, där en milslång sandstrand brer ut sig mot Atlanten. Här finns en camping, men flera föredrog att fricampa på sanddynerna.

Vi hade inte tänkt stanna, utan åkte vidare efter en kopp kaffe.

Vi fortsatte på N120 en bit från kusten och passerade de mycket stora raffinaderierna i utkanten av Sines, innan vi åkte N390 i riktning mot och förbi Milfontes.

Här vid Milfontes rinner floden Mira ut i Atlanten

Vårt mål för dagen var den storslagna fyren vid Cabo Sardão, som är en av våra favoritplatser.

Lite soldis omger den praktfulla fyren

Idag har den unga fyrvaktarfamiljen tvättdag

Vi har varit här flera gånger och det brukar aldrig stå några husbilar här, men idag hade fyra bilar parkerat med utsikt över Atlanten. Två åkte senare, men vi var alltså tre bilar, som övernattade.

Innan det var dags att laga mat och göra i ordning för natten, tog vi en promenad i området. Det är fina vandringsvägar här uppe.

Några naturfoton från Cabo Sardäo

 

Många av växterna har gott om gäster

Vi gick raka vägen mot de branta klipporna, där det sedan många år finns flera stora storkbon.

Här på de ogästvänliga klipporna finns flera storkbon, men idag fanns inte en enda fågel.

Bona fanns kvar, men inte en enda fågel var på plats. Vi höll utkik hela kvällen, men såg inte en enda stork komma flygande. Snopet! Vi har börjat fundera över, om storkar har ett sommar- och ett vinterboende.

Till ett litet paradis i Carrapateira

Onsdag den 15 oktober 2014
När det börjar skymma, tar fyrvaktaren bort en tjock duk, som skyddar fyrens fönster under dagtid. Därefter tänds ljuset. Nattetid ger fyrens ljus nästan ett spöklikt sken, när det regelbundet sveper runt över området.

Under natten kom det ytterligare ett par regnskurar, men de var med ”normala”. Vägen ner mot fyren är vacker med mycket blomning längs vägen. De vildväxande klockrankorna öser kaskader av blommor över diken, murar och vägar. Ner över ett dike växte rikligt med melonplantor helt fritt.

Vi fortsatte via småvägar genom en riklig jordbruksbygd mot São Teotónio. Åkrarna var mycket vattensjuka efter allt regnande. Här och var höll man i gyttjan på att plocka upp den stora, röda potatisen, som är så vanlig här nere. Frågan är hur mycket, som hinner ruttna i lervällingen. Även meloner odlas i mängder i det här området.

Stora odlingar av de här växterna. Vet någon vad det är? Ursäkta att bilden är lite otydlig!

Vid en Intermarché gjorde vi en paus. Konstigt att det alltid är något, som måste fyllas på i förråden! J  Idag var det ganska mycket, som fattades. På en kurvig, men mycket vacker väg, som slingrade upp och ner på bergskammarna, passerade vi det storslaget belägna Odeceixe, som är väl värd ett besök. Här finns flera möjligheter att stanna ute i naturen. Vi har också fricampat här en gång. På våren växer mimosan i frodiga buskar utefter vägen.

Det mysiga Aljezur passerades även idag. Vi hade tänkt stanna för att ta en kaffepaus, men ställplatsen var full, så vi fortsatte i stället till ställplatsen i Carrapateira, som är ett litet paradis.

Intill ställplatsen ligger ett grunt innanhav

Ett par förhoppningsfulla fiskare vid innanhavet. Jag såg bara småfiskar

.

Ställplatsen ligger nära orten, i skyddat läge på en stor sandplan bakom höga sanddyner mot Atlanten. Det gäller nog att vara väl förberedd, för enligt vad vi det, finns det varken vatten eller tömning. Däremot kan man slänga sina sopor i något av de många sopkärlen.

Mot Sagres

Torsdag den 16 oktober 2014
Värmen kan vi inte klaga på. Dagarna är behagliga. Däremot tycker jag, som vill ha högst +20 grader i sovrummet, att det är i varmaste laget under nätterna.

Den här platsen i Carrapateira är en omtyckt plats för surfare av olika slag. Det märks också på husbilsfolket. Det är påfallande många ungdomar, som befinner sig i det här området, ungdomar av olika nationaliteter.

Som på många andra ställplatser kommer bagaren farande tidigt på morgonen i sin skåpbil. Den här bagaren använder inte biltutan, utan blåser med ett glädjestrålande leende i ett horn, samtidigt som han på olika språk berättar, att han har bröd och grönsaker till försäljning. Små ting, som förgyller tillvaron.

Carrapateira är som sagt en mysig plats, inte minst det lilla innanhavet, där både barn och vuxna badar, vadar, simmar, leker, spelar vattenpolo och badminton. Vattnet var skönt ljummet och jag passade på att ta ett salt fotbad före lite fotvård.

 

Ingemar tog med min kamera, när han gick en tur på förmiddagen

På eftermiddagen fortsatte vi några få mil till Sagres och åkte först ut till fyren. Så mycket folk som idag, har vi aldrig sett härute, en hel del bilar och åtskilliga bussar. Det var med andra ord en riktig utflyktsdag denna vackra och soliga höstdag.

 

Vi har varit här många gånger och ville bara promenera runt en stund, innan vi åkte ner till ställplatsen för att hitta en plats att övernatta på.

Vi tog även en promenad till den italienska serveringen för att surfa en stund. Det var några dagar sedan vi hade uppkoppling mot internet.

   Så här trevliga dekorationer finns i parken på väg till serveringen. Allt är stickat och virkat.  

Till Sagres (Större karta här)

Från Sagres till Lagos

Fredag den 17 oktober 2014
Ställplatsen i Sagres var ganska full. Tillsammans med två andra husbilar hade vi övernattat på en parkering utmed gatan ovanför den egentliga ställplatsen. Vi rullade snart vidare österut utmed kusten, tills vi kom fram till Lagos.

Efter alla år med husbilsresor hittar nog Ingemar vägen utan navigator. J Ställplatsen, som ligger vid en stor öppen plats intill en sportanläggning, var även den tämligen fullbelagd, men vi hittade en liten ledig plats.

Ingemar tog en lång promenad in till staden, medan jag ägnade mig åt lite andra bestyr. Bl.a. försökte jag få lite ordnig på mitt vildvuxna hår. De senaste åren har jag haft mycket kortklippt hår. Är mitt hår kortklippt, är det också rakt. Nu har håret inte blivit klippt på flera månader, så det är mycket långt. Får håret växa och bli långt, blir det också lockigt. Just nu ser det ut som en vildvuxen variant av en Dolly Partonperuk, som inte sett en frisör på länge. Ingemar tycker det är snyggt, men jag är mycket tveksam, tittar i spegeln och säger som Hamlet ”Att vara eller inte vara, det är just frågan”.

 

En långpromenad i Lagos

Lördag den 18 oktober 2014
På lördagar är det något av ”Bondens Marknad” i ett par stora hallar inne i centrum. Då kommer tillresande egenodlare för att sälja frukt, grönsaker, piri-piri av olika slag, honung, hembakat bröd m.m. Marknaden brukar vara välbesökt av såväl ortsbefolkning som turister. Det gäller att vara ute tidigt, om man vill kunna köpa det bästa.

 

Vi var ganska sena idag, men vi behövde ingenting, utan ville mest känna atmosfären. Jag kan ha fel, men har en känsla av att mycket har blivit betydligt dyrare.

Efter en kopp kaffe fortsatte vi att gå längs kajen till båthamnen. På strandpromenaden var det något av en marknad. Det var många försäljare, men de flesta sålde samma sorts varor. Även om jag har glömt mina bästa halsdukar hemma, blev det inga inköp. En och annan fiskare drog upp en liten firre, för fisk fanns det ganska gott om intill kajkanten.

 

 

Om man går bron över vattnet, kommer man till en flott och modern marina. För den, som inte besökt Lagos tidigare, är den gamla stadsdelen väl värd ett besök. Där ligger också den gamla slavmarknaden.

Utefter strandpromenaden/genomfartsgatan växer flera hibiskusträd med underbart vackra blommor i olika färger

Det var skönt att komma hem igen och kunna sitta ute i den sköna värmen. När solen dalar och luftfuktigheten slår till, är det bara att gå in igen. Allt blir vått på kort tid.

Igår hade vi ätit tacos. Jag hade brynt mycket köttfärs, så idag var det bara att fortsätta att göra köttfärssås av resterande. Vi hade köpt glutenfri pasta tidigare, som smakade ypperligt gott till såsen

Till ställplatsen i Falésia

Måndag den 20 oktober 2014
Redan vid 10.00-tiden var det 27 grader utomhus. Det var många, som lämnade ställplatsen i Lagos idag, så det var kö vid serviceplatsen. Vi hade inte speciellt bråttom, utan väntade tills det hade lugnat ner sig. Det kostar 3€ att övernatta. Tömning är gratis, men vatten kostar 2€. Man har kostnadsfritt internet, men det är inte speciellt bra.

Vid utfarten från Lagos tankade vi gasol vid en BP-mack. Därefter fortsatte vi att åka N125 längs Algarvekusten fram till Almanzil, där vi körde ner till CamperServ., för att få hjälp med vår kyl/frys. Som jag nämnt tidigare, tränger avgaserna in i bilen. Mycket riktigt hade systemet sotat igen. Det blev snart åtgärdat, tack vare de duktiga bilmekanikerna.

 

Jag såg, att det växte ett päronträd, ett granatäppelträd, ett kvittenträd, ett avokadoträd, ett fikonträd, ett citronträd och ett apelsinträd på gränsen mot firmans område. På en skriven pappskiva talade man om, att man hade frukt till salu.

Visst hade man egenodlad frukt och jag blev välkomnad, både av paret och deras två hundar. På tomten hade man även vindruvor, mango, olika sorters grönsaker och olika kryddväxter. Piri-piri av olika sorter växte bakom en låg mur. Jag köpte ett par stora granatäpplen och ett par fina mangofrukter, innan jag gick ut i trädgården för att fotografera mangoträden. Vilka vackra, nyttiga och goda frukter!

Lunchen bestod av ett par smörgåsar med inlagda strömmingsflundror och ett halvt granatäpple. Strömmingen har vi haft med från Sverige.

Det var mycket hög temperatur ute idag. Vi beslöt att åka ner till ställplatsen i Falésia, där stora pinjeträd kan ge lite skugga. Här är det alltid väl underhållet, snyggt och rent. En övernattning kostar 8€. El, bra Wifi och vatten ingår i priset. En liten bit från ställplatsen för branta trätrappor ner till en lång sandstrand.

Vi stod parkerade bredvid ett medelålders portugisiskt par. Mannen, som talade engelska, kom över och pratade en stund. Det blev mycket prat om portugisisk mat och då speciellt om fisk, vin och ris. Trevligt!

Fiesa –sandskulpturer

Tisdag den 21 oktober 2014
En sådan här värmebölja har vi aldrig varit med om under oktober månad härnere. Morgnarna, när vi sitter ute och äter frukost, omges allt levande av en sammetsmjuk värme, som enbart är behaglig. Likadant är det på kvällarna, när det fotfarande är för varmt att vara inne i husbilen. Cikadorna spelar på behagfullt avstånd och den mjuka aftonvärmen smeker kroppen.

Dagtid känns det betydligt tuffare. Inne i husbilen är det rena bastun, trots att både dörr, takluckor och sidofönster är öppna. Utomhus letar man efter en skuggig plats, där det helst fläktar lite och där man kan sitta och dricka litervis med vatten.  :-)  Tur nog har vi en utedusch helt nära bilen.  34-35 grader är i det mesta laget, men som sagt, det gäller att svalka av sig både in – och utvändigt.

Idag åkte vi ca 2,5 mil till Fiesa, som ligger nära Pera och där man har världens största utställning av sandskulpturer. Årets tema var musik och konstnärerna kommer från hela världen för att bygga upp denna fantastiska stad. Utställningen pågår under fem månader, men stänger nu om ett par dagar. En hel del har börjat erodera. Det kostar 9€ i inträde. Är man över 65 år, får man 15 % rabatt.

 

 

Redan före klockan 11.00 var det 32 grader ute. Vi drack vårt förmiddagskaffe, innan vi gick iväg för att se den berömda skulpturstaden. Det var en imponerande och storslagen upplevelse. Det mesta inom musikvärlden oavsett musikstil, tidsepok, religion och geografisk tillhörighet fanns representerat. Det var så mäktigt, att man lätt översåg med att en hel del hade börjat falla sönder.

Att gå i en öken i denna värme, var hett, mycket hett. Man var helt enkelt tvungen att ta pauser för att fly in i skuggan och dricka något kallt. Jag är ingen vän av söta drycker, men idag smakade 7up förträffligt  :-) . Det blev en konstig lunch, som bestod av vatten, 7up och glass.

När vi kom tillbaka till bilen, var det 35 grader ute. Undrar hur många grader det var i sandöknen? Vi åkte ner till den långa sandstranden i Pera och gick en stund. Här åt vi en mer ”riktig” lättlunch på en uteservering vid en indisk restaurang.

Turen gick vidare till köpcentrat i Albufeira. Ingemar satte sig bland de andra herrarna utanför en affär, medan jag tillbringade en god stund inne på C & A. Det blev billigt, för jag hittade ingenting. Vem orkar prova tjocka tröjor, när man håller på att flyta bort i värmen?

Vi var ganska trötta båda två, när vi kom hem. Ingemar lade sig för att läsa. Jag la mig på min säng och sov djupt i närmare två timmar. Jag hade gått med mina stavar hela dagen, så nog hade jag fått motion!

En lugn dag

Onsdag den 22 oktober 2014
Idag fyller Torsten år. Ett stort grattis på din födelsedag! Vi var sju år, när vi började skolan tillsammans i Köping. Du och din fru Marianne kom att bli ett par av våra bästa vänner. Jag är glad över, att vi har återfunnit varandra på Facebook Marianne!

Ibland är det skönt ”att bara vara” och idag blev det en sådan dag. Vi hade fruktlunch idag med avokado, granatäpple och mango. Framåt kvällen behövdes det även salttillskott, så då smakade det bra med sill och den sista svenska potatisen. Jag hade köpt med mycket matjessill, men i den här värmen går den åt. Gräddfilen är slut för länge sedan, men grekisk yoghurt går lika bra.

Ingemar satt och lyssnade mycket på en ljudbok. Jag hade drygt åttio kort sedan gårdagen att ta hand om. Det blev en hård reducering.  :-)

Nedgången till stranden. Bilderna tagna tidigare.

Idag kändes inte en enda vindfläkt i hettan. Ingemar gick trapporna ner till havet för att bada, medan jag, som är lite försiktig med mina strulande knän, föredrog den iskalla uteduschen strax intill bilen.

Till Falesia (Större karta här)

En dag längs Algarvekusten

Torsdag den 23 oktober 2014
Natten på ställplatsen i Falésia var som vanligt lugn. Morgontemperaturen låg på 29 grader. Samtidigt som vi åt vår frukost, trippade en vacker härfågel omkring på marken och sökte sin morgonmat.

Vi gick en skön promenad på ett par kilometer. För ett par år sedan var det ganska lummigt inom området bakom ställplatsen och det växte även flera sorters svamp där. Nu såg det torrt och öde ut. Man hade röjt ordentligt och överallt låg stora rishögar. Buskagen och även en del pinjetallar var borta. Kvarvarande tallar hade man ansat rejält.

Idag tänkte vi bege oss vidare österut längs Algarvekusten via N125. Målet för dagen var Manta Rota, där ”min” duktiga, holländska frissa bor. Hon har klippt mig under alla år och nu är det hög tid, om jag inte ska ha fläta i nacken eller hästsvans. Tror inte, att det skulle passa och dessutom börjar det bli väl varmt med hårmanen.

I stället för att låta den gamla kyrkan förfalla, dekorerar man den

Män kan överraska! Mestadels känns det som om husbilen saknar bromsar, när jag känner för att stanna och titta på något. J  Jag känner flera kvinnor, som har samma bekymmer. Ge inte upp! Undrens tid är inte förbi!  J När vi närmade oss Faro idag, frågade Ingemar plötsligt, om jag ville stanna vid Casa. Om jag ville! Casa i Faro är en upplevelse, om man tycker om att botanisera bland färgglada och mysiga heminredningsdetaljer. Idag var det julstämning inne i Casa och det tog lite tid att gå runt i alla gångarna. Juldekorationer tas fram tidigare och tidigare för varje år.

Nästa stopp blev vid LIDL i Olhão., där jag bl.a. köpte nybakat tyskt bröd och kalkonschnitzel. Därefter körde vi raka vägen till Manta Rota och stannade utanför ”min” frissas hus. Hon var inte hemma, men när jag ringde, fick jag veta, att hon skulle vara i salongen i morgon och jag fick en tid för klippning.

Vi stannade till vid Intermarché i Altura, innan vi for ner till ställplatsen vid stranden, där vi stått många gånger under årens lopp. Tidigare stod det ofta husbilar parkerade på de två stora parkeringsplatserna, men numera är det bara tillåtet att stå på den stora sandplanen.

Äntligen hårklippning!

Fredag den 24 oktober 2014
Det var ganska många husbilar på ställplatsen i Alagoa, men inga svenskar. Här står man kostnadsfritt.

Vi åkte i god tid till frissan, som är duktig på språk. Hon behärskar både holländska, engelska, tyska och portugisiska. Som vanligt blev det mycket pratande, medan hon lät stora delar av min vildvuxna hårman falla till golvet.

Värmeböljan kom naturligtvis på tal och hon påstod, att den här fuktiga värmen, som pågått nu under några dagar, är värre än den höga temperaturen på sommaren. Under sommaren lär värmen vara mer torr. Uppe i bergen hade man emellertid haft temperaturer på uppemot 50 grader och människor hade inte kunnat vistas ute. Det förstår man.

Nu är håret kortklippt och jag är mycket nöjd.

De här männen hade flyttat ut stolarna i skuggan. Det blev många glada skratt, när de lotsade ut oss ur gränden och villigt flyttade bordet åt sidan.

Vi åkte tillbaka västerut längs kusten och stannade till vid Camping Ria Formosa, där vi åt underbart god grillad fisk. Dagens rätt inklusive valfri dryck kostar 5€.

Har sällan sett blommorna sitta så tätt!

Än dröjer det ett tag, innan frukterna mognar

Dagens sista etapp gick fram till Olhão, där vi ville vara i tid inför morgondagens sedvanliga grönsaksmarknad. När man åker in mot hamnen i Olhão, finns det en mindre ställplats på höger sida, strax före polishuset, där även den marina polisen är inrymd. . Mitt emot på den vänstra sidan ligger två stora parkeringsplatser. Genom årens lopp har det varit lite från och till, om man har fått stå på parkeringsplatserna eller inte. Idag stod det flera husbilar på den första delen och även vi parkerade där.

Grönsaksmarknad i Olhão

Lördag den 25 oktober 2014
I parken längs hamnen har man varje lördag frukt- och grönsaksmarknad framför de stora saluhallarna. Här är det något av ”bondens marknad”, då människor kommer inresande till staden för att saluföra sina produkter. Förutom frukt och grönt, kan man köpa inlagda oliver, mandel, levande fåglar m.m.

 

Här finns bönor och fröer av alla slag

Vi handlade en del grönsaker och två sorters inlagda oliver, innan vi gick in i fiskhallen för att köpa färsk tonfisk, en delikatess, när man får den nyfångad. Som de flesta av marknadsbesökarna satte vi oss sedan utanför en av serveringarna vid hallarna, för att dricka en kopp kaffe. Det var mycket folk ute i det vackra vädret. Idag var det en svag bris, som gjorde att värmen var mycket skönare.

 

Underhållning till kaffet

Efter en liten tupplur blev det matlagning och snart stod ett par skivor tonfisk med massor av stekt lök på bordet. Supergott! Vi beslöt oss för att, som flera andra husbilsåkare, stanna kvar på parkeringsplatsen över natten. Jag plockade fram mina gångstavar igen och vi gick en tur in i den gamla stadsdelen. Bakom Pingo Dose ligger ett modernt café, där många satt och tittade på en fotbollsmatch. Kvällen var ljummen. Vi satte oss vid ett bord utomhus, beställde varsitt glas vitt vin och tittade på barnen som lekte. Vinet var utsökt gott. Vi betalade 1,90 € för två glas.

Ännu en dag i Olhão

Söndag den 26 oktober 2014
Vädret var fortfarande mycket vackert med angenäm värme, svag vind och blå himmel. Eftersom ingen klagat på husbilarna, som stod parkerade, beslöt vi oss för att stanna även idag.

Vi har varit i Olhão åtskilliga gånger under våra resor, men aldrig gått runt i den gamla stadsdelen. Idag tog vi en långpromenad på flera timmar in i gränderna. Vi startade med en kopp god café con leche vid gårdagens café.

Här är det fruktförsäljning

Det var som att gå i en labyrint, där de smala gränderna avlöste varandra. Det gällde att hålla reda på var vi hade väderstrecken.  :-)  Husen är byggda tätt intill varandra, ett gott skydd för både sol och hårda vindar.

El- och telefonledningar hänger huller om buller

En hel del skulle nog behöva saneras

Den vackra kvinnan kommer nog inte från baren bakom, som heter ”Helvete"

I parken utmed vattnet finns flera kaklade bänkar, alla med historiska motiv

De två saluhallarna

Till Moncarapacho

Måndag den 27 oktober 2014
Det var dags att handla igen. Jag förstår inte vart all mat tar vägen! Skåpråttor? Nåja, idag var det bara bröd, ägg och lite annat smått och gott, som behövdes. Konstigt nog hittar jag alltid lite annat, som kan vara bra att ha. Skulle tro, att flera känner igen sig.  :-)

Det började kännas, som om bilen sakta säckade ihop under den nya bördan, så det var bäst att även kontrollera lufttrycket. Mycket riktigt! Här behövde det också fyllas på.

Vi fortsatte österut för att åka in till den annorlunda campingen nära Moncarapacho, som drivs av senior Eugen. Här känns det lite som att vara på en farm i Vilda Western.

Som enda svenska ekipage ställde vi oss under ett olivträd i den gräsbevuxna terrängen. Här fanns sedan tidigare en engelsman, som tydligen var ute på andra äventyr, för bilen såg lite övergiven ut. En holländare, försedd med en cigarr i ena mungipan, kom fram för att prata och kolla vilka vi var. Ett tyskt ekipage stod närmare hästhagen. Dessutom fanns det tre franskregistrerade husbilar. Det är ingen lyxcamping, men här är frihet och det finns gott om plats.

Chantal, som sköter det mesta på området, kom snart för att krama om oss och hälsa oss välkomna. Här hör man bara kacklande höns, bräkande får, gnäggande hästar och jamande katter. Skönt för den som trivs i naturen!

Kvar i Moncarapacho

Onsdag den 29 oktober 2014
I förrgår nämnde jag alla djur, som man hör här, men det finns de som är mindre, mycket mindre, och som hörs mycket bra. Sitter vi ute och äter, vilket man ju gärna vill göra, kommer småflugorna i svärmar, för att ockupera både oss och allt ätbart. Dessutom är de mycket förtjusta i min fotkräm. Nog för att vi är djurvänner, men där går gränsen.

På kvällarna och nätterna kommer nästa plåga, nämligen myggorna. De är små, mycket små och ser närmast ut som knott. Stickas kan de och det gör de gärna. Det är grymt, men det slaktas små insekter i mängder under kvällar och nätter.

De två buksvinen kommer springande. Bakom dem syns en av vagnarna, som är kvar sedan senior Eugen hade cirkus.

Fåren är sällskapliga och lägger sig gärna nära bilen.

 Duvorna visar gärna upp sin vackra fjäderskrud

Chantal har en son, Elias, som också bor här på campingen. Idag hade han tre kompisar med sig, när han kom hem från skolan. Elias lyste upp, när han fick syn på oss och kom genast ner. Det är inte varje dag, man får kindpussar av en 16-årig ung man! Snart var både Elias och hans kompisar ute i hästhagen, där de satte sig på hästryggarna och galopperade bort.

Från Moncarapacho till Alagoa

Torsdag den 30 oktober 2014
Det var massor av ilsket surrande små myggor runt sängarna i natt. Det blev en orolig nattsömn. Ingemar tog på sig sin allra bistraste min och jagade de små otrevliga krypen. När vi tittade på armar och ben, började vi se ut, som om vi hade mässlingen. De små stickmyggorna hade fått sig riktiga skrovmål på vårt blod.

”Nu är jag trött på myggor, så nu vill jag härifrån!” sa Ingemar på morgonen. Eftersom även jag var trött på insekterna, så protesterade jag inte, även om jag stortrivs på den lite provisoriska campingen med alla dess djur. Oktoberflugorna försvinner så småningom och det gör nog även myggorna. Då kan vi återvända.

Medan Ingemar gjorde service gick jag till Chantal för att betala och säga adjö för den här gången. ”Vi kommer snart tillbaka”, sa jag till Chantal.  :-)

Vi fortsatte att åka en liten bit österut, och stannade snart vid inköpscentrat Gran Plaza i Tavira. I Moncarapacho hade vi haft Wifi, men nu behövde vi en egen uppkoppling. Ingemar gick in till Worten för att köpa TMN, medan jag letade upp en fåtölj för att få fibromyalgismärtorna i kroppen att lugna sig lite. En trappa upp gick vi till den mexikanska restaurangen för att äta ”Biff Strognanoff ”. Stuvningen var visserligen vit, men mycket god.

Nu åkte vi åter ner till den stora sandplanen i Alagoa, som är avsedd som ställplats för husbilar och som är kostnadsfri. Det var betydligt flera bilar här nu, än när vi stod här för några dagar sedan. Även ett par svenska bilar stod parkerade.

En tyst dag i Alagoa

Fredag den 31 oktober 2014
Ja, nog var det tyst. Ingemar fick roa sig själv nästan hela dagen. Tur att han inte har några större krav på förströelse! J Jag låg mer eller mindre för ankar hela dagen, sov, läste, lyssnade på en ljudbok och spelade en och annan sudoku. Jo, lite nytta gjorde jag också. Med Ingemar som kockhjälp, lagade jag mat.

Vi satt ute och åt, men det kom alltför många små gäster på besök, för även här fanns det massor av småflugor.

Alla Helgons Dag

Lördag den 1 november 2014
Ingemar sov fortfarande djupt, när jag gick upp på morgonen. Jag kände mig för tillfället lite bättre, klädde mig och tog med mina stavar för att gå ner till havet. Bortsett från ett vandrande par, var det folktomt på stranden så här tidigt på morgonen. Atlantens eviga tidvattenvågor rullade mjukt in mot stranden. Solen speglade sig i det glittrande havet. Jag fick en skön och välbehövlig meditationsstund.

När jag kom tillbaka till husbilen, började även Ingemar vakna. Jag gjorde i ordning frukost, dukade och tog fram ett vackert doftljus från Provence, som vi fått av min omtänksamma dotter i somras. Det tändes nu för första gången och med tanke på den här dagen, tog vi en tyst minut för att minnas alla släktingar och vänner, som inte finns bland oss längre. De är många.

Ingemar har mestadels fått ta sina promenader utan mitt sällskap under några dagar. Just nu hjälper varken smärtstillande eller inflammationshämmande mediciner, utan det är bara att låta allt ta sin tid. Att det är väderförändring på gång känns minsann, men allt har sin övergång.  :-)

På eftermiddagen tog vi i alla fall en promenad upp till centrum i Altura. Vi gick fram till den lilla oansenliga lokala restaurangen, som bara har öppet några eftermiddagstimmar någon gång i veckan, för att se, när den har öppet, men det fanns inget anslag. Här serverar man bara nyfångad, grillad fisk. Underbart gott!

Ingemar gick in till en frisör, medan jag drack en kopp café con leite. Han kom ut som en ny man.

Ännu en dag i Alagoa

Söndag den 2 november 2014
Det har varit en hel del spanjorer här under helgen. Många har badat och solat. Sent på eftermiddagen började det tunna ur. Säkert skulle många hem för att arbeta igen.

Vi har äntligen kommit igång med att lyssna på Per-Anders Fogelströms böcker igen. Hans berättelser om Stockholm är som poesi, med ett känslofullt målande språk.

Dagen förflöt utan några större händelser och kvällen avslutades med ett par partier Sequense.

PS Det har blivit dåligt med bilder de senaste dagarna eftersom jag inte har mått så bra  DS

Väderförändring

Måndag den 3 november 2014
Även om dagarna fortfarande är varma, så har vi inte den fuktiga, intensiva hettan längre, när man behöver duscha flera gånger per dag. Det blir vinter även här och det är en väderförändring på gång med lägre nattemperaturer.

Det har börjat blåsa lite och både stickflugorna och jag känner av, att det är busväder på gång. De små insekterna söker lä precis som vi människor.

Idag lämnade vi Alagoa för den här gången. Jag, som mest legat för ankar och kände mig osocial, kunde i alla fall heja och växla ett par ord med de andra svenskarna, som var ute och gick. Man får vara glad för det lilla! J

Vi åkte mot Vila Real. Idag var det måndag och då finns det ingen färsk fisk. Lite annat behövde fyllas på och det gjorde vi vid LIDL. Den firman är verkligen husbilsvänlig. Förutom att det är bra infarter, finns det gott om parkeringsplatser. Dessutom har man större blåmålade parkeringsplatser, som är avsedda för husbilar. Det kan man kalla för service! Det kan inte vara lätt att hänga med i utvecklingen överallt, när husbilarna kommer i allt större antal.

Eftersom det var eftermiddag, beslöt vi att övernatta på ställplatsen utmed vattnet i Vila Real. Det kostar 4,50€ och då har man all service. Dessutom ingår Wifi, men den gick det aldrig att komma in på. L

Det är trevligt att stå parkerad framme vid kajen, där man ser både fiskebåtar och enstaka utflyktsbåtar åka förbi. De båda färjorna, den ena spansk och den andra portugisisk går i skytteltrafik över floden Guadiana mellan Vila Real på den portugisiska sidan och Ayamonte på den spanska.

För övrigt tycker jag inte det känns skönt att stå på den här ställplatsen. Det finns visserligen några lite bättre platser, men står man framme vid kajen, befinner man sig på resterna av gamla rivna hus. Det känns både skräpigt och smutsigt, men den uppfattningen står jag för.

Precis när vi hade kört in på ställplatsen, betalt och gjort service, fick vi meddelande från vännerna Björn och Eewa, att de anlänt till närbelägna Castro Marim.  :-)

Ovädren sveper in över Portugal/Spanien

Nu kom busvädret och det blev en mycket blåsig natt med en del gung i bilen. Bor man i ett hus, märker man nog inte så mycket av sådana oväder, så länge de är i den här dimensionen, men i en husbil dundrar det ohyggligt.

Ingemar sov lugnt, medan jag hade svårt att koppla av. Tydligen somnade jag till slut, men vid tretiden for jag upp ur sängen med högljudda rop. Det störtregnade och jag hojtade något om, att vi var tvungna att stänga luckorna. En något yrvaken Ingemar hade ingen förståelse för denna uppståndelse. Alla takluckor var nämligen stängda.  :-)

Med lite förminskad styrka fortsatte det att blåsa under morgonen och förmiddagen. Kastvindar är otrevliga, tycker jag och när Renée och Roland, som varit och handlat, kom förbi, hörde jag knappt vad de sa, där de stod med sin husbil på kajen. De stod också i närbelägna Castro Marim och menade, att det nog var lugnare där.

En av färjorna på väg till Ayamonte

Vi hade i vilket fall som helst tänkt åka över till Castro Marim, där Björn och Eewa också stod, så när vi hade städat av lite i bilen, åkte vi dit. Renée och Roland hade rätt. Det var mycket lugnare där. Där märkte man knappt blåsten och det blev en lugn natt.

Vi fick meddelanden från olika platser i Spanien, att det var riktiga oväder på de flesta håll.

Kyligare kvällar och nätter

Onsdag den 5 november 2014
Biblioteket ligger nära ställplatsen och dit kan man ta med sin dator för att surfa. Ingemar gick över på förmiddagen för att ladda in ljudböcker från Storytel i sin IPad. När jag gick till biblioteket senare på eftermiddagen för att ta in ett par böcker, gick det mindre bra. Då var det många ungdomar inne på biblioteket, så det har sin förklaring.

Det nyrenoverade biblioteket i Castro Marim

Toalettskyltar!

Nu blir det snart fest

Jag kände mig ganska trött och kraftlös även idag, men genom att vila mycket lyckades jag följa med på tre korta promenader. Skam den som ger sig!  :-)   Kvällen var kylig, så på promenaden i skymningen var det långärmat, som gällde.

Ställplatsen

Lite eftermiddagsprat med grannarna

Till Del 2